Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Wijn is gezond!

Wijn is gezond.
Twee glazen wijn per dag,
en met name dan de rode, zijn gewoon goed voor een mens: dit is een wetenschappelijk feit. 

Zo draagt matige wijnconsumptie bij tot een lager risicico op het ontwikkelen van hart- en vaatproblemen; minder vorming van bloedklonters, minder hartinfarcten, en een stijging van het goede cholesterol. 
Dit komt door de polyfenolen en tannine in de wijn, die bij de bereiding vanuit de schillen, steeltjes en druivenpitten in de wijn komen. 
Omdat het contact van deze delen met de most (veel) langer duurt bij de bereiding van rode wijn, zitten hier veel meer polyfenolen en tannine in dan in witte wijn. 

Ook werkt wijn preventief tegen dementie en Alzheimer. 
De kans op laatsgenoemde aandoening daalt zelfs met 70 % bij matige consuptie van rode wijn. 

Het geheim zit in het stofje 'resveratrol', dat met name in rode wijn voorkomt. Volgens amerikaanse onderzoekers remt dit stofje de vorming van opeenhopingen van eiwitten, de zogenaamde plaques, die dementie kunnen veroorzaken. 
Ook is wijn goed voor je tanden en tandvlees (al ziet het vaak niet zo uit na een avondje rode wijn) en werkt het preventief tegen bepaalde soorten van kanker. 


Wijn heeft echter niet alleen een gunstige werking bij mensen. In een recente studie in Italië werdt de werking van resveratrol onderzocht op het verouderingsproces. 
Hiertoe werdt deze stof die in wijn voorkomt toegevoegd aan water waarin 157 tropische killivissen zwommen. De resultaten van het onderzoek waren verbluffend; de vissen in het aquarium met resveratrol leefden gemiddeld 30 % langer dan een controlegroep die zonder deze stof rondzwom. 
Wijn lijkt dus ook een positieve invloed op de veroudering te hebben. 


 

Helaas, helaas voor ons mensen : om het equivalent van resveratrol binnen te krijgen dat deze vissen door hun kieuwen lieten stromen, zou u 22.5 liter wijn per dag moeten drinken. 

 
Jammergenoeg veel meer dan de gezonde dosis van 2 glazen per dag. (voor mannen 3 glazen) Maar wellicht dat het eten van een grote portie killivis (gebakken ) ook uitkomst kan brengen. Met daarbij een goed glas wijn natuurlijk. 
Bron :
www.current-biology.comGezonde leefpatroon

Een heel andere kijk op het gegeven dat (matig) wijn drinken goed is voor je gezondheid: 
mensen die wijn kopen (en drinken), kopen (en gebruiken) meer groente, fruit, olijven en vetarme melk, kaas en vlees dan mensen die bier kopen. 

 

Dit concludeert D. ]ohansen (Statens Institut for Folkesundhed, Kopenhagen) in het British Medical Journal op grond van het vergelijken van 3,5 miljoen kassabonnen van supermarkten.

 

Wijn is dus waarschijnlijk maar een (klein) onderdeel van het gezondere leefpatroon van de wijndrinkers.