Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Weg kurksmaak?

Simpele manier om kurksmaak kwijt te raken.
Bron: Los Angeles Times, vertaald en bewerkt door Paul Op ten Berg.


Een kostbare fles wijn met een kurksmaak is een nachtmerrie.
Met Knox, een makelaar van eiken vaten uit San Fransisco die de Franse vatenproducent Taransaud vertegenwoordigt, beweert dat hij een goedkope oplossing heeft gevonden om die vervelende TCA smaak te verwijderen uit een besmette wijn.
Het werkt vooral als die minder geprononceerd is.

Maak van een stuk folie (polythyleen = vershoudfolie, huishoudfolie = geen alu) van ca 30 bij 30 cm een losse prop en doe deze in een open waterkan.
Giet de geïnfecteerde wijn hierop en laat de wijn door walsen gedurende 5 à 10 minuten zo goed mogelijk in contact komen met de folie.
Hoe krachtiger de 'kurksmaak', hoe langer de wijn in contact met de folie moet zijn.
Vervang in hardnekkige gevallen de prop folie door een nieuwe.

Probeer een beetje van de wijn om te constateren of de kurksmaak verdwenen is en decanteer de gezuiverde wijn in een karaf.

Volgens Brian Smith van Vinovation, en wijnreparatiebedrijf dat experimenteert met filters die met verschillende soorten plastic zijn gevuld en die zijn bedoeld voor in vaten of tanks met wijn die een TCA besmetting heeft opgelopen, absorbeert polythyleen TCA als een spons.

TCA besmetting, in de wandeling nog steeds vaak kurksmaak genoemd, wordt vooral veroorzaakt door een reactie tussen een schimmel in de kloven van kurk en chloor bevattende reinigingsmiddelen voor kurken. Maar TCA kan ook optreden in wijnkelders indien fenolische houtconserveringsmiddelen in aanraking komen met chloorhoudende stoffen.
Een hele wijnkelder kan dan besmet raken.