Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Vigneti del Vulture

Het wijnhuis Vigneti del Vulture is gelegen in het hart van de regio Basilicata. Hier zijn een paar jaar geleden 6 enthousiaste vrienden een wijncoöperatie begonnen.

Het bedrijf is nieuw en werd gebouwd op de as van een lokale Vinegrowers Association (Basilium). Tegenwoordig worden op de nieuwe wijnmakerij in de stad Acerenza, in het hart van het productiegebied Aglianico del Gier, wijnen van topkwaliteit gemaakt uit geselecteerde wijngaarden die allemaal biologisch gecertificeerd zijn.

De wijngaarden zijn beplant met oude wijnstokken met inheemse druivenvariëteiten als Aglianico, Greco en Fiano. De bodem is rijk aan mineralen. De wijngaarden liggen op ongeveer 800 meter hoogte, waardoor de wijnen grote complexiteit kunnen hebben en verfijnde aroma’s.
Het wijnmaakteam staat onder leiding van talentvol wijnmaker Dennis Verdecchia en ervaren consultant Alberto Antonini, zij hebben gewerkt op de wijngaarden van Abruzzo en Campania.

DE WIJNEN:

Pipoli Greco-Fiano Basilicata 
Gemaakt van 70% Greco en 30% Fiano.
De Greco druif betekent “Griek” en komt waarschijnlijk ook uit Griekenland, de druif is tijdens het eerste millennium voor Christus vanuit Griekenland naar Italië gehaald. De druif gedijt goed op een tufstenen en vulkanische bodem, die rijk is aan zwavel.
De Fiano druif is een vrij onbekende druivensoort en komt voornamelijk voor in het zuiden van Italië.
Al in de oudheid werd deze druif verbouwd. Zijn naam is te danken aan het woord appiano, dat appel betekent, of aan het woord Apia, een stad in Avellino, of aan het woord apium, een aromatische plant uit de selderfamilie.
Lekker als aperitief, ook heerlijk in combinatie met visgerechten, sushi, wit vlees, licht gekruide Aziatische gerechten en salades.

Canio Basilicata Rosso
Gemaakt van 50% Aglianico del Vulture en 50% Merlot.
De druivenstokken groeien op vulkanische bodem, welke rijk is aan klei en calcium.
De druivenstokken zijn gemiddeld 50-60 jaar oud.
Lekker met gegrild rood vlees, BBQ gerechten, stoofschotels en gekruide kazen.

Pipoli Rosso Aglianico Basilicata
Gemaakt van 100% Aglianico del Vulture. De druiven zijn met de hand geplukt en zijn afkomstig van geselecteerde wijngaarden. 40% van de wijn heeft gedurende een periode van 10 maanden op eikenhouten vaten gelagerd. Vervolgens lagert de wijn nog gedurende 3 maanden op fles.
Lekker met vleesgerechten, BBQ gerechten, gourmetschotels, gevogelte en kazen.

Piano del Cerro Aglianico del Vulture  Riserva 
Gemaakt van 100% Aglianico. Deze druiven zijn afkomstig van wijngaarden rond Acerenza. De Aglianico druif wordt ook wel de Barolo van het Zuiden genoemd.
Deze wijn heeft gedurende een periode van 24 maanden gelagerd op nieuwe eikenhouten vaten.
Lekker met vleesgerechten, wild, gevogelte, paté, stoofschotels en oude kazen.


Op dit moment niet beschikbaar!

Bron & foto's: WT