Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Over Zinfandel

Zinfandel
(of "Zin", zoals het liefkozend in de Verenigde Staten bekend is) is een donker rode druivensoort welke op grote schaal gekweekt wordt in Californië.
Het kwam in de 19e eeuw uit Europa, en was meteen een succes in zowel de Napa en Sonoma provincies, die vandaag tot de Zinfandel bolwerken behoren.

Na 30 jaar van discussie en meningsverschillen (inclusief juridische tussenkomst door het Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens), is het DNA-onderzoek uitgevoerd in Californië in de jaren 1990.
Deze bevestigde dat Zinfandel identiek is aan de Italiaanse Primitivo.
Maar hoewel dit onderzoek het debat over de vraag of Zinfandel Primitivo heeft gesloten, opende een nog oudere hoofdstuk van de geschiedenis van het ras.
We weten dat Primitivo uit Italië via Kroatië, komt, waar het bekend staat onder verschillende namen, zoals Tribidrag en Crljenak Kaštelanski.
Maar de vraag hoe Zinfandel in de Verenigde Staten aangekomen is uit Italië of via een andere route blijft onbeantwoord. Dus de vraag is nu: is Zinfandel Primitivo of Tribidrag, of beide.

Zinfandel wordt gebruikt voor verschillende stijlen,  zowel droge als zoete wijn.
Zeer bekend is de White Zinfandel blush.
Door de jaren 1990 werd de droge rode Zinfandel populair.

Vandaag de dag is rode Zinfandel zeer populair in de Verenigde Staten, niet te wijten aan de kwaliteit van de wijn, maar omdat het zo dicht mogelijk bij een "Amerikaanse" variëteit vinifera wijnstokken te verkrijgen is.
De ontdekking dat het een Italiaanse variatie eigenlijk is leidde tot gemengde reacties, waaronder trots op de associatie met een prestigieuze wijn natie, maar ook een zekere ongerustheid dat Zinfandel haar Amerikaanse individualiteit had verloren.

Buiten de Verenigde Staten, wordt het ras geteeld in Zuid-Afrika en Australië, waar het gebotteld wordt als zowel Zinfandel en Primitivo. Het is meer een product van een paar belangrijke producenten dan een onafhankelijke druivensoort - Het heeft geen bijzondere betekenis in een van deze landen verworven, zoals Australië dat heeft ontwikkelde met Shiraz. Er is weinig motivatie om een soortgelijke verscheidenheid te ontwikkelen. De Cape Mentelle wijnmakerij van Margaret River heeft de Zinfandel druif overgenomen als een Australische pionier.

Tijdens de jaren 1970, begonnen verschillende Italiaanse producenten met het labelen van hun Primitivo wijnen als Zinfandel, om een graantje mee te pikken met de populariteit Zinfandel op de Amerikaanse markt. Nu het omgekeerde gebeurt de Primitivo  stijgt in Italië (met name in Manduria), en in een aantal Californische wijngaarden (vooral die van de Italiaanse erfgoed) worden de Zinfandel wijnen weer als Primitivo gelabeld.

 Synoniemen zijn:
- Primitivo,
- Crljenak Kaštelanski,
- Pribidrag,
- Tribidrag,
- Kratosija.


foto: decanter