Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Over Pecorino

De herontdekking van Pecorino

Een staat van verwarring is meestal het eerste dat mensen ervaren wanneer ze van de druivensoort Pecorino horen. "Is Pecorino niet een kaassoort?" is een veelgehoorde opmerking en daarin hebben ze geen ongelijk.
Pecorino Romano is de volledige naam van de welbekende kaassoort en de Pecorino waar wij het over hebben is een herontdekt druivenras uit de Abbruzo/Marche.
Beide Pecorino's zijn afgeleid van hetzelfde woord: pecora, "schaap" in het Italiaans.
De verbinding met de kaassoort is evident maar die met de druif  minder voor de hand liggend. Men zegt dat de schapen een voorliefde hadden voor specifiek deze druivensoort wanneer ze tussen de wijnstokken gedreven werden van weide naar weide.
 

Begin de jaren 80 deed een zekere meneer Guido Cocci Grifoni onderzoek naar autochtone druivensoorten in de Marche streek.
Zijn onderzoek was deels gericht op het redden van dit erfgoed maar hij zocht ook naar druivensoorten met meer expressie dan de lokale Trebbiano and Malvasia. Na een uitgebreid boekenonderzoek kwam Guido uit bij de 80 jaar oude meneer Cafani. Op zijn land troffen de onderzoekers nog een aantal Pecorino struiken aan. Pas rond de eeuwwisseling (2000) werd de druif officieel erkend in de DOC en opgepakt door andere wijnmakers.

 

Bij ons in het assortiment:

Vanita Pecorino
De Vanita Pecorino is een krachtig geurende witte wijn die veel rijp wit fruit in zijn aroma heeft. De volle, ronde en sappige smaak heeft een frisse afdronk.
Deze prachtige witte wijn past perfect bij gegrilde gamba's met knoflook, geroosterde kippenpootjes of bij spaghetti carbonara. Maar ook buiten de maaltijd om een fraaie witte wijn om van te genieten.Bron: WT