Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Over kurken...

Over kurken...
Om de kostbare wijn in de fles te houden worden kurken gebruikt.
Kurk is een natuurprodukt en wordt gemaakt van de bast van de kurkeik (Quercus suber).
Deze boom die oeroud kan worden, tot wel 200 jaar, komt veel voor in het hele Middellandse-Zeegebied.
Goede kwaliteit komt voor voor 32 % uit Spanje (catalonische kurk) en Portugal (Alentejo) is goed voor de productie van 52 %.
De bast van de boom wordt pas na 20 tot 25 jaar voor het eerst geschild en daarna elke 9 à 10 jaar. Hij groeit vanzelf weer aan.
Kurk is de meest ideale afsluiting voor wijnflessen.
De kurk is waarschijlijk voor het eerst rond 1530 gebruikt in Engeland.
Wijnen die op het Château of wijngoed worden gebotteld hebben een kurk met een speciaal stempel (Etampé) waardoor er geen vergissing mogelijk is.
De kurken worden door een automatische of handbediende pers in de flessenhals gedrukt waarna een beschermende huls wordt aangebracht..

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen bij het productieproces van kurken, was het altijd mogelijk dat er bij het desinfecteren door stomen en chloreren, sporen van chloor in de kurk achterbleven.
Door een reactie van deze chloor-resten en aanwezige schimmel-sporen in de kurk kan de stof TCA (Trichloroanisole) ontstaan.
De wijn krijgt hierdoor een onaangename muffe geur. Hiervandaan komt de term: 'deze wijn heeft kurk' .
Een andere bedreiging voor onze kostbare wijn is de kurkworm, die een klein gaatje in de kurk kan boren. Hierdoor komt de wijn in contact met zuurstof waardoor hij snel zal oxideren.
Steeds meer wijnbottelaars gaan op kunststof afsluitingen over in uiteenlopende kleuren, zoals knalrood, kanariegeel of groen en zelfs zwart.
Ook zie je steeds meer geperste 'kruimel' kurken, deels kunststof met een natuurlijke kurk kleur, glazen doppen, kroonkurken en schroefdoppen.

De grote wijnhuizen in de Bordeaux en Bourgogne zullen niet snel overgaan op deze nieuwe trend omdat zij de hogere prijs van de echte (TCA vrije) kurk makkelijk in de kostprijs van de wijn kunnen verrekenen... en om het gevoel voor de mysterieuse ensemble van wijn, fles en eeuwenoude kurken niet te verliezen.
Toch heeft de schroefdop toekomst. Een kwalitatieve schroefdop kan de fles hermetisch afsluiten zodat geen zuurstof in de fles komt.
Roséwijnen, jonge witte wijnen en fruitige rode wijnen blijven met deze sluiting veel langer fruitig ruiken en... de fles gaat gemakkelijk open en dicht!

De kurk industrie is begonnen met een offensief beleid.
De firma Amorim, een van de grootste kurk-leverenciers heeft haar productie processen aan de hoogste stand der techniek aangepast en zal de toekomst van de kurk veilig stellen.
www.amorimcork.com
Bron: de wijnhoek.nl