Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Langmeil


Langmeil, Cool, Refined and Exquisite


Met een rijke traditie die teruggaat tot 1842 en een unieke Europese (Oberschlesien) invloed is Barossa valley verworden tot de meest bekende wijnstreek van Australië. Het behalen van vijf sterren in zes opeenvolgende jaren in James Halliday’s Wine Companion  maken Langmeil dan ook tot één van de toonaangevende wijnproducenten in dit gebied. De doelstelling van deze winery is het maken van topwijn die 100% afkomstig is uit Barossa en van druivensoorten die uitblinken in dit gebied.

Oorspronkelijk was Langmeil de naam van een dorpje, gesticht door Lutherse emigranten. Een van die emigranten was Christian Auricht, die samen met zijn vrouw en kinderen een groot stuk land verwierf.
Behalve een smidse, een bakkerij, een waterput en nog diverse andere gebouwen richtte Auricht in 1843 een wijngaard in.
In 1930 ging het bezit van de familie Auricht in andere handen over, hoewel nog tot 1964 een lid van de familie werkzaam was in de wijngaarden.

Alhoewel een aantal van haar wijngaarden veel ouder zijn werd Langmeil in 1996 opgericht door de drie vrienden: Chris Bitter, Carl Lindner en Richard Lindner.
De originele wijnmakerij die op het landgoed sinds 1930 gevestigd was sloot in 1988 en heeft daar tot 1996 onaangeroerd gelegen. Het zorgvuldig restaureren hiervan duurde jaren.

Chris, Carl eb Richard vonden er ook oude, decennialang verwaarloosde percelen met Shiraz, nog uit de tijd van voor de phylloxera-crisis en zelfs de eerste door Christian Auricht beplante wijngaardpercelen uit 1843. Deze percelen leveren nu The Freedom Shiraz, van stokken die inmiddels ruim 165 jaar oud zijn en niet geïrrigeerd worden. Dit is een unicum in de Barossa - zoals de vallei vaak afgekort genoemd wordt - omdat over het algemeen irrigatie in dit droge stuk Australië als noodzakelijk wordt gezien.

Naast The Freedom Shiraz worden diverse andere wijnen gemaakt, vaak van stokken van oudere percelen. Shiraz neemt op Langmeil, net als elders in de Barossa Valley, een belangrijke plaats in, maar ook Cabernet Sauvignon en Viognier worden geproduceerd.


De Chief Winemaker Paul Lindner overziet vandaag de dag het vinificatieproces en geeft hier in het bijzonder aandacht aan het maken van wijn uit individuele wijngaarden, minimale “handling” en zorgvuldige filtratie om zo uitgesproken goed gebalanceerde wijnen met subtiele complexiteiten te kunnen garanderen. 
Langmeil toont dat Barossa in staat is tot het voortbrengen van niet alleen makkelijk benaderbare wijnen maar ook complexere varianten met een uitstekend bewaarpotentieel.

Het koelere Eden Valley district wordt gezien als een gebied dat bijzonder hoog aangeschreven staat als een bron voor hoogstaande witte wijn.

De wijnen:
- Eden Chardonnay Spring Fever
- Great hope Viognier
- Dry Riesling Eden Valley
- Live Wire Sweet Riesling

- Steadfast Shiraz
- Three Gardens Shiraz/Mourvèdre/Grenache
- Hangin Snakes Shiraz/Viognier
- Blacksmith Cabernet
- Floor Shiraz
- FifthWave Grenache
- Jackaman's Cabernet
- Orphan Bank Shiraz
- The freedom 1843 Shiraz