Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Donnafugata


Donnafugata werd in Sicilië opgericht door een ondernemende familie met 150 jaar ervaring in premium wijnen met Gabriella en Giacomo Rallo, twee gedreven en gepassioneerde wijnliefhebbers op Sicilië.

José en Antonio Rallo (dochter en zoon) leiden nu dit prachtige wijnbedrijf, en een nieuwe generatie is in aantocht (Gabriella en Ferdinando).
De familie Rallo realiseert tevens een bijzondere verbintenis tussen wijn, muziek en literatuur.
José Rallo en haar echtgenoot Vincenzo Favara zijn getalenteerde musici en traden onder meer op in de befaamde jazztempel ‘The Blue Note’ in New York.

Bij de wijnproductie staat kwaliteit boven alles. Maar ook gevoel voor herkomst, strenge selectie van binnen- en buitenlandse druivenrassen, en zorgvuldige vinificatie spelen een hoofdrol.
De historische wijnkelders van Donnafugata bevinden zich in Marsala, in het uiterste westen van Sicilië.
Daarnaast bezit het bedrijf optimaal gelegen wijngaarden in het zuidwesten van het eiland (zone Contessa Entellina) en
op het kleine eiland Pantelleria, waar de legendarische zoete wijn Ben Ryé wordt geproduceerd.

De naam Donnafugata betekent letterlijk; vrouw in gevecht.
Het refereert naar de geschiedenis van koningin Maria Carolina, vrouw van Ferdinand de Vierde van Bourbon, die Napels ontvluchtte toen Napoleon en zijn troepen kwamen ergens begin 1800.
Hij vluchtte samen met Maria naar Sicilië. Zij verbleven op het landgoed van Prins of Salina.
De Siciliaanse schrijver Giuseppe Tomasi di Lampedusa, geïnspireerd door dit alles, gaf in zijn roman het landgoed de naam Donnafugata, als een ode aan koningin Maria die haar land had achter moeten laten.
Toen veel later dit landgoed wijndomein zou worden, is het idee voor het hedendaagse logo uitgewerkt. Maria staat nu dus op iedere fles.

Iedere Donnafugata wijn krijgt haar eigen artistieke etiket met een heel verhaal erachter.
Die etiketten zijn zo mooi dat je eigenlijk alleen al daarom de wijn wilt kopen en proeven.
Donnafugata wijnen zijn met zon en liefde doorgoten. Ze smaken koninklijk. En dat is niet eens zo raar als je de geschiedenis een beetje kent.

De filosofie van Donnafugata wijn
Donnafugata zoekt perfectie in het maken van wijn. Ze gaan heel gedetailleerd te werk; op het veld, in de kelder en in relatie met het milieu en de overigens prachtige omgeving. Extreme kwaliteit is de stijl die zij nastreeft en de spiegelt de bedrijfsfilosofie.

Donnafugata gelooft dat geweldige wijn een reflectie is van haar herkomst.
De hoogte van de wijngaard, het klimaat, blootstelling aan natuurlijke elementen en de samenstelling van de aarde.
Deze combinatie maakt de basis voor het produceren van wijnen die thuiskomen van unieke terroirs.

DE WIJNEN:
Donnafugata wijnen zijn exclusief en bijzonder, zo ook de inkoopwegen voor dit unieke product. Leverbaar zijn:
- Anthilia DOC
De Anthilia is helder, fonkeled geel van kleur. Hij heeft een zuivere, elegante geur van fruit, bloemige nuances en een licht kruidigheid. Harmonieus en smaakvol, sappig, zachte zuren, veel fruit en een plezierige afdronk. Verrukkelijk bij mediterrane spijzen, gerookte vis, antipasti, schelp- en schaaldieren, gegratineerde mosselen, tonijnsalade, gegrilde aubergines met (Siciliaanse) olijfolie en spaghetti met Siciliaanse pesto.

- Sur Sur Grillo DOC
100% grillo druiven. Met zijn heerlijke knisperende geur echt heerlijk! Hinten van appel, perzik, citrus en grapefruit. De smaak is deze Sur Sur Grillo verfijnd en heerlijk fris! In de smaak een beetje kruiden, groen gras en licht limoen! Echt een heerlijke wijn!

- La Fuga Chardonnay DOC
Aroma’s van banaan, ananas en appel. Een heerlijke romig mondgevoel, vanille en veel tropisch fruit in de smaak. Je proeft de zon in deze La Fuga Chardonnay. Vol en rijkelijk van smaak!


Bron: WT – Donnafugata - Helène - Anna Pokula