Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Cantina di Bertiolo


In 1960 werd in Bertiolo de “Cantina Sociale del Friuli Centrale” opgericht.
Zelfs in Italië bleek deze lange naam onpraktisch in het gebruik en verbasterde al snel naar “Cabert” = CAntina di BERTiolo
De filosofie van Cabert luidt “aandacht voor elke fase”.
Ze bedoelen hiermee elke fase van het proces dat wijn maken heet.
Cabert stelt bijvoorbeeld eisen aan de wijze waarop wijnstokken gesnoeid worden maar zet ook bewust verschillende oenologen (wijnmakers) in, elk met hun eigen specialisme.
Om de authenticiteit van haar wijnen te garanderen maken ze op Cantina di Bertiola enkel gebruik van “eigen” druiven.
Druiven van eigen wijngaarden welke gelegen zijn in de region Friuli in het Grave DOC gebied.

Friuli kent 9 DOC's en 1 DOCG.
De bekendste DOC-gebieden zijn de Grave del Friuli en de Colli Orientali del Friuli. Grave del Friuli beslaat het grootste deel van Friuli en strekt zich uit van een gebied ten westen van Pordenone tot aan het gebied ten oosten van Udine. Centraal door het gebied loopt de rivier Tagliamento.
Ten noordoosten van de Grave del Friuli liggen de Colli Orientali met als bekendste plaatsjes Tarcento, Buttrio en Cividale del Friuli.
De Colli Orientali moet je niet verwarren met de hieraan in het zuidoosten grenzende Collio, ofwel volledig Collio Goriziano.
Hier is in 1963 Italia's eerste Strada del Vino, zeg maar wijnroute ontstaan die langs wijngaarden, wijnboeren, restaurants en agriturismi, maar ook langs het Museo del vino in Aiello del Friuli loopt.

DE WIJNEN:
Villa san Martino - Le Rive - Pinot Grigio/Chardonnay
Deze Pinot Grigio is geparfumeerd met impressies van conference peren, nectarines, witte pruim en ananas. Rond, zacht en fris in de mond. De perfecte huiswijn!  Maar ook heerlijk bij schaal- en schelpdieren, lichte visgerechten en pizza di mare.Bron & foto's: WT - Cabert