Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguigon
Le boeuf bourguignon est un plat traditionnel de la gastronomie française et plus précisément de la région bourguignonne.

La Bourgogne est réputée pour son bon vin mais également pour ses élevages de bovins charolais.

Le bœuf bourguignon traditionnel se mijote à la cocotte avec des morceaux de viande de bœuf accompagnés de carotte, le tout arrosé de vin rouge.

Ce qui procure toute sa saveur, c'est le mode de cuisson : lent et à feu doux. La viande de bœuf cuit petit à petit et s'imprègne délicatement du vin. On peut aussi agrémenter ce plat d'oignons, d'ail, d'un bouquet garni ainsi que de petits lardons.

Le vin doit être rouge et on préférera un vin de Bourgogne, qui participera en grande partie à la réussite de ce plat. Bien entendu, la viande doit être aussi de bonne qualité. Servi en plat principal, le bœuf bourguignon sera consommé chaud, de préférence.


Het Bourgondische Boeuf Bourguignon is een traditionele stoofschotel van de Franse keuken uit het Bourgondische gebied Bourgogne gemaakt
van Charolais runderen en rode Bourgogne wijn.

Het gerecht suddert in cocotte en krijgt zijn bijzondere smaak door het manier van koken: langzaam op een zeer zacht vuur.
Het rundvlees gaart beetje bij beetje en doordrenkt zich tactvol van de wijn.

De wijn moet rood zijnen liefst een Bourgogne, die grotendeels aan het succes van deze schotel zal deelnemen.
Natuurlijk moet het vlees eveneens van goede kwaliteit zijn.

De bereidingsduur komt niet op een minuutje meer of minder en de hoeveelheid is door toevoeging van een extra uitje of een onsje meer vlees eenvoudig uit te breiden.
 

Doe 100 g bloem en wat zout in een grote plastic zak.
Doe ± 800 g runderstoofvlees (dikke bil of succade) in stukjes gesneden van zo'n 2 cm in de zak en schud ermee zodat de bloem rond het vlees zit.

Klop de overtollige bloem eraf en bak de stukjes rondom in een grote braadpan in wat olijfolie bruin.
Doe dit in delen, zodat het vlees niet gaat koken en de pan niet te veel ineens afkoelt.
 

Haal de stukjes eruit en bewaar ze in een apart bakje.
Giet ± 5 dl stevige rode Bourgogne wijn in de pan, flambeer en maak alle aanbaksels in de pan los en roer ongeveer 10 minuten tot er de saus iets begint in te dikken.
Doe 2 teentjes knoflook, tijm en laurier erbij.
De stukjes vlees kunnen nu weer in de pan met de deksel erop en nu moet het op een laag pitje ongeveer 3 uur zachtjes garen.

Maak ±15 zilveruien, ± 300 g champignons schoon en bak deze, steeds roerend, rondom bruin in een koekenpan met olijfolie.
Doe de uien ongeveer een uur voordat het vlees klaar is en de champignons ongeveer een halfuur ook in de braadpan en laat ze meestoven.

Strooi voor het serveren wat verse (platte) peterselie of verse tijmblaadjes over de stoofpot en serveer met krieltjes of pasta, sperziebonen of spinazie en een frisse salade.

Dien zeer warm op.

Erbij drink je dan natuurlijk een rode Bourgogne of een met Pinot Noir gemaakte wijn.... Eet smakelijk!
Bron: Mrooier - bourgognesite