Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

d'Arenberg etiketten!

De betekenissen van de etiketten van d'Arenberg
D’Arenberg is eigendom van familie Osborn en is in 1912 ontstaan, toen geheelonthouder Joseph Osborn de Milton Vineyards kocht, in wat nu bekend staat als McLaren Vale in de staat South Australia, veertig kilometer ten zuiden van Adelaïde.
Osborn was directeur bij Thomas Hardy and Sons en wilde zijn zonen blijkbaar ook een toekomst in de wijnindustrie nalaten.
Tot 1928 werd het fruit van de wijngaarden verkocht, totdat de eigen kelders gereed waren.
Voor de nog steeds groeiende markt van het Engelse koloniale rijk werden droge rode tafelwijnen en versterkte wijnen gemaakt.

Inmiddels maakt de vierde generatie, Chester Osborn , wijn, en nog altijd zijn droge rode tafelwijnen de specialiteit.
Vooral Rhône-variëteiten worden verbouwd, zowel shiraz als grenache en mourvèdre.
De wijnen hebben in Australië – het land van de trophy’s en competitions - vele prijzen gewonnen en staan ook in de rest van de wereld zeer goed bekend.

Alle wijnen hebben prachtige namen:
The Stump Jump,
Dead Arm Shiraz,
Dry Dam Riesling,
The Lucky Lizard Chardonnay,
The Laughing Magpie Viognier-Shiraz,
The Footbolt enz...

Hieronder de verhalen achter de namen:

D’Arenberg The Money Spider Roussanne
Ook met deze druivenvarieteit was d’Arenberg de eerste die er hier een single wijn van maakte. De naam Money Spider komt van het eerste kleine stukje land waar de Roussanne werd geplant. De struiken die werden gerooid droegen de naam Erigoninac, of zoals ze hier werden genoemd ‘Money Spider’. De legende verteld dat het geluk op je pad zal komen (financieel) als je de kleine spinnetjes in deze struiken met respect behandel. Er werden zo weinig mogelijk struiken gerooid, zodat de spinnenpopulatie zich naast de wijngaard kon vestigen. Men hoopte wel dat ze tijdens de oogst niet in groot aantal tussen de wijnstruiken zou leven. Gelukkig bleven ze in hun eigen struikjes en zo kon de eerste oogst in 2001 met goed gevolg worden afgesloten. Met al die spinnetjes erin zou de wijn misschien te vlezig worden?

De naam Roussanne komt van de kleur van zijn schil, deze oogt wat rossig. De druif heeft een heerlijk parfum van kruidenthee, perzikbloesem en amandelen. Ook bezit de druif veel zuren. Roussanne heeft het in zich oud te kunnen worden en heeft geen moeite met een solistisch optreden.

Volrijp met veel suikers werd de Roussanne geplukt en in onze oude, antieke Demoisy crusher gekraakt en daarna geperst. Gisting geheel temperatuur gecontroleerd in stalen tanks.

Chester's Tasting Notes:
In its youth d’Arenberg’s The Money Spider Roussanne has a brilliant mid straw colour with lifted nectarine, white peach, citrus and honey, as well as spices and a touch of gooseberry. These also dominate the young palate where nectarine and white peaches develop into citrus, honey and spice.
After some bottle ageing The Money Spider Roussanne should develop in colour to a richer bright gold. The aroma should also develop in complexity to become dominated by yellow peaches and tropical fruits and that varietal and honey and spice trademark.
In the mouth, an older Money Spider will maintain peach and honey but also be distinguished with a fine edge of acidity and a rolling, lengthy and penetrating finish for quite some considerable time


Een heerlijke wijn als aperitief en bij gerechten met een klein zoetje, als droge witte wijnen eigenlijk niet meer kunnen. Ook bijvoorbeeld bij visgerechten met een romig karakter (beurre hollandais, sauce béarnaise e.a.).
 

D’Arenberg ‘The Derelict Vineyard’

Enkele jaren geleden ontdekte Chester bij zijn strooptocht naar speciale wijngaardjes ergens achteraf een vreselijk verwaarloosd stukje grond met daarop Grenache wijnstokken. Nader onderzoek vertelde dat deze 30 jaar daarvoor waren geplant. De eigenaar zag het niet meer zitten en had de wijngaard gelaten zoals die was en aangezien er ruimte genoeg is in Australië, ging hij een stuk verder met wat anders beginnen.

Chester had allang gezien dat deze wijngaard gunstig aan de voet van de heuvels lag met gezicht naar het noorden (!). Na veel arbeid werd na enkele jaren al resultaat geboekt. De ‘verlaten’ wijngaard ligt in een zone met een microklimaat. Hij laat de grenachedruiven dan ook lang rijpen en gaat ze pas laat oogsten. Boordevol suikers en zuren (door de bodem) worden de druiven met de hand geplukt en daarna worden ze voorzichtig gekneusd. De wijn wordt na persen gerijpt in gebruikte frans- en amerikaans eiken vaten (12 maanden).

Chester's tasting notes:
It is a black wine with a great purple hue. Intense, young purple fruits and flowers combine with meat, earth and fresh bitumen to yield an intense, extremely inviting aroma. The palate starts with a huge Wam! of flavour. Thick, ripe mulberries, blackberries and blueberries progress into a rich, gutsy, liquorish and bitumen palate, followed by masses of powerful, youthful, gritty fruit tannins, layered with tonnes of flowery, cranberry and dark fruit flavours, and a youhful acidity. This is a wine of intense concentration. With time, the tannins will somewhat soften and integrate as the fruit flavours open. The palate, while richer, further turns into avery fuill glycerol, chocolate, spicy and ripe fruit wine, with great length and acidity.

Het is een vrij stevige wijn met veel alcohol (15gr) en barst van het fruit met een lichte zoete inslag. (doet een beetje denken aan Amarone’s). Deze wijn kan allerlei vlees- en wild gerechten moeiteloos te woord staan. Zelfs te gebruiken bij chocolade desserts.

 D'Arenberg Adelaide Hill’s
De wilde vossen in de Adelaide Hill’s hebben de smaak te pakken gekregen van de heerlijke druiven. Vroeger deden ze zich tegoed aan de vele konijnen, maar die zijn hier bijna verdwenen. Ze happen links en rechts in de sappige druiventrossen, waardoor er een natuurlijke uitdunning plaatsvindt. Het jaar 2004 staat te boek als een jaar met een koude, natte winter, gevolgd door een warm voorjaar. Januari was te koud en de ontwikkeling stagneerde even, maar dat maakte februari weer helemaal goed. Door de toch wel langzame groei waren de druiven krachtiger en hadden meer suiker (alcohol).

Onder leiding van Chester werden van 22 april tot 6 mei de druiven met de hand geplukt en voorzichtig gekneusd in de Demoisy open-mouthed, rubber-tothed crusher. De natuurlijke gisting vond plaats in open fermentatiekuipen. Nog voor de totale vergisting werden de druiven zachtjes geperst en enkel het eerste sap werd te rijpen gelegd in eikenhouten vaten van verschillende jaren ouderdom. (1/3 in nieuw, 1/3 in 1jaars en 1/3 in 2jaars). Het resultaat is verbluffend, veel fruit en kracht. De neus is helder met aardbeien, kersen en pruimen, nootmuskaat en kruidnagelen.
De wijn heeft 14,5% alcohol.

Chester's Tasting Note:
This shows the hallmarks of a well-structured pinot noir. The colour is bright-red, akin to most good pinot noirs. The nose shows inviting strawberry, plum, and many different spices, including cinnamon, cloves and nutmeg, as well as the more savoury edges of earth and forest floor.

The taste is immediately silky with spicy, sweet glycerol, strawberries and plums growing in intensity to a lush, rich full texture, which in turn leads to a lovely, spicy fruit structural tannin, which finally gives into a very long, spicy, strawberry and plum glycerol end. After time, the whole wine will become one silky glycerol, textured, spicy, lush fruit wine with totally integrated tannins.

D’Arenberg The Twentyeight Road Mourvedre

De wijngaarden van d’Arenberg worden begrensd door de Seaview Road in het noorden, Chalk Hills Road in het zuiden, Coppermine Road in het oosten en de 28th Road in het westen. Over de naam van de 28th Road wordt door velen gespeculeerd, maar de ware reden is niet echt bekend.

Naast al deze verschillen van mening is de kern van het verhaal, dat deze bochtige en smerige weg langs de Mourvèdre wijngaard van de Osborne’s loopt. De eerste stokken dateren uit 1880 en gedeeltelijk uit de herbeplanting van 1920, flink oud dus! De wijngaard is 4 acres groot (1,7ha), de bodem is poreus zanderig met een onderlaag van vuursteen. De Mourvèdre druif is altijd ondergewaardeerd geweest in Australië. Ook d’Arenberg verwerkte zijn Mourvèdre in blendwijnen met Shiraz en Grenache. Door de toenemende belangstelling voor Cepagewijnen en Chester’s hobby, werd in 1995 de eerste Solo-Mourvèdre gemaakt.

De Mourvedre druif is niet de vlotste wat rijpen betreft en het is dan ook de laatste druif die de winerie betreedt. De kneuzing gaat voorzichtig in de ‘Demoisy open’. Daarna gist de wijn in open gistkuipen, waarbij de ‘hoed’ voortdurend in beweging wordt gebracht, voor optimale kleur, smaak en tannine’s. nog tijdens de laatste gistingsdagen wordt de wijn overgestoken naar gebruikte vaten van Frans en Amerikaans eiken.

Chester’s notes:
In zijn jeugd heeftde wijn een purperrode kleur met in de geur veel specerijen (kruidnagel), zwarte bessen, veenbessen, moerbei, krenten en vanille.

De wijn doet een beetje frans aan met zijn natuurlijke zuren en een lichte hint van zware tannine’s. De wijn wordt bij ouderen zachter en krijgt wat indrukken van tabak, koffie en kruidige olijven.
 

D’Arenberg ‘The Peppermint Paddock’ NV Sparkling Chambourcin

De druiven voor deze mousserende wijn komen van een kleine wijngaard omgeven door Peppermint bomen. Vanouds is dit stukje wijngaard moeilijk te cultiveren geweest en de druiven moesten vechten voor hun leven. De Osbornes ontdekten de Chambourcin druif en plantte deze hybride in 1990. Deze hybride wijnstok komt uit Frankrijk en is naar zeggen familie van de bekende Pinot-noir uit de Bourgogne..?? De Chambourcin is een stevige plant, niet ontvankelijk voor allerlei kwaaltjes die de edele druivenrassen zo dikwijls plagen. Chester maakt een stille wijn en een mousserende van deze Chambourcin. De Sparkling is een blend van verschillende jaargangen. De 2001 is een blend van verschillende basis wijnen van 1994 tot 2000. Waar voor de uiteindelijke schuiming een likeur de tirage (rietsuiker, gistcellen en citroenzuur) voor wordt gebruikt, hanteert Chester de portfles.

Chester notes:
De wijn heeft een briljante, donkere purperrode kleur en de aroma’s van donker zwart fruit komen je tegemoet. In de smaak ook dat exotische gevoel dat doet denken aan de schuimende massa van een gistende jonge wijn, wat ze in Frankrijk de Benarche noemen.

De wijn heeft lengte en hoeft niet persé koud geschonken te worden. 12 graden is een mooie temperatuur. Drink de wijn als aperitief, bij wild, lam of spicy food.
 

D’Arenberg d’Arry’s Original Grenache Shiraz

Deze wijn is vernoemd naar de vader van Chester, Francis, beter bekend als d’Arry. In de 60er en 70er jaren werden er volop zachte, soepele wijnen gemaakt, die ook wel Burgundy’s werden genoemd en daarom ook in een Bourgogne fles zaten. Deze wijnen waren meestal een blend van Mourvèdre, Grenache en Shiraz, van druivenstokken uit de laaggelegen wijngaarden met 19e eeuwse aanplant.

De eerste 50 jaar van het bestaan van d’Arenberg werden de wijnen in bulk verkocht. Pas in 1958 werden de eerste wijnen gebotteld en voorzien van het etiket met de rode streep. De allereerste was de d’Arenberg Burgundy en deze wijn won 7 trofeeën en 2 gouden medailles, heel wat voor die tijd.

Tegenwoordig is het meestal een blend van Grenache en Shiraz (deze keer 50 om 50%) en de naam werd d’Arry Original, een traditionele wijn, rijk, zuiver en weldadig, een weergave van de bodem, een wijn ook die spectaculair oudert.
Met zorg geplukte druiven, met zorg gekneusd, met zorg geperst en uiteindelijk ook met grote zorg gefermenteerd. De druiven worden zelfs met de voet getreden. Daarna verdwijnt de wijn 18 maanden in gebruikte Franse- en Amerikaanse vaten.

Chester’s notes:
Aroma en smaak van pruimen, moerbij, vooral kersen, wilde aardbei en kruiden als rozemarijn. Ook herken je wat koffie en caramel. De wijn is zacht en rijk en vult je hele mond weldadig met een lange finale. De wijn oudert uitstekend en is voortdurend in beweging.

D’Arenberg The Noble Riesling

Chester was de eerste die pionierde met dit soort wijnen in McLaren Vale. Hij experimenteerde met deze aparte stijl van dessertwijn in zijn eerste jaar als wijnmaker op d’Arenberg in 1984, nadat hij zijn graad Oenology had gehaald op het Roseworthy Agricultural College . Ook had hij stage gelopen bij diverse wijnbedrijven in verschillende districten in Frankrijk.

De Noble Riesling is een produkt van de Pourriture Noble, of zoals ze dat hier noemen de ‘Botrytus Cinera’ . Hiervoor is wel een preciese behandeling in de wijngaard nodig, zoals het enkel plukken van aangetaste druiven. De druiven werden dan ook in 3x geplukt, slechts volledig bedekte druiven werden geplukt en naar de winerie gebracht om voorzichtig te worden geperst. De laatste druiven werden pas half juli geplukt, zodat het suikergehalte hoog was.

Chester’s notes:
De Noble Riesling is een extreem geconcentreerde wijn met een weldadig karakter. Je ruikt en proeft ontzettend veel, zoals limoen, perzik, tropisch citrus en honing, alsook marmelade en noten.

D’Arenberg The Olive Grove Chardonnay

De bodem van de McLaren Vale is arm. Je ziet hier naast wijngaarden ook amandelbomen, dennenbossen en olijfbossen. De Olijfbomen zijn ooit hier gebracht door de eerste pioniers. In de loop der tijden hebben deze bomen zich verspreid en vooral langs de wegen zie je er veel. Zo ook rondom onze Chardonnay wijngaard.

Het vinificatieproces voor deze Chardonnay is erg ingewikkeld: 1/3 van de oogst gist en rijpt in RVS tanks, 1/3 begint de gisting in RVS, om na korte tijd overgestoken te worden naar Frans en Amerikaans eiken, waarna de gisting nog 4 weken kan duren. De rest gaat na zachte persing onmiddellijk in deels nieuwe vaten van Frans en Amerikaans eiken.

De Olive Grove Chardonnay heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd en won onlangs nog 2 gouden medailles op het wereldconcours der Chardonnays in Bourgogne, Frankrijk.

Chester notes:
De wijn toont intens honing, (cashew)noten, vijgen en een beetje ‘toasted’, zoals de aussies dat zeggen. In de smaak ook typisch butterscotch en caramel. De wijn is kurkdroog, maar ook weer zoet door zijn heerlijke fruittonen. De wijn is harmonieus, compleet, mondvullend en heeft een zeeeeeeeeeeeeer lange nadronk. Serveer de wijn niet te koud (14 gr).
 

The Dead Arm Shiraz

De Dead Arm Shiraz is wel het grote vlaggenschip van de d’Arenberg vloot. Hij wordt genoemd als één van de beste Shiraz-wijnen uit de beste Shiraz-regio van Australië, McLaren Vale.

De naam van deze wijn heeft een reden. De oude Shiraz-stokken voor de Dead Arm zijn geplant aan het eind van de 19e eeuw. Zoals je weet bestaan er in de wijnwereld vele ziektes en schimmels. Één van die ziektes heet Eutypa Lata, oftewel Dead Arm en komt voor in oude wijngaarden overal in de wereld. De ziekte laat zijtakken van de wijnstok afsterven. De overblijvende zijtakken met hun weinige trossen druiven krijgen alle voeding en ontwikkelen zich tot geconcentreerde en overvloedig smaakvolle exemplaren.

Deze zeldzame druifjes vormen de basis voor een enorme wijn. Voorzichtig worden de druiven gekneusd (met de voeten getreden) waarna ze in open kuipen de fermentatie beginnen. Tijdens de laatste fase worden ze al zachtjes geperst en het sap verdwijnt in nieuwe eiken barriques (Amerikaans en Frans), daar rijpt de wijn nog 22 maanden. Na blending wordt de wijn gebotteld.

Chester’s notities:
Geur: zwarte bessen, vijgen, kruiden, peperig, met op de achtergrond vanille en licht eiken.Smaak: Warme tonen van zwarte bessen, rijpe vijgen, toffeeachtig eiken en chocola.Het is een intense wijn met veel kracht en zwoelheid, maar ook de broodnodige zachte tannine’s (voor het ouderen).

The Wine Advocate:
2002 is a wine with outrageously rich, spectacular stuff, the likes of which only aussies seem capable of making….. 92+

Oz Clarke:
***** Classic McLaren Vale Shiraz packed with so much flavour, it almost hurts and calling on vines that date back to the 1980s.

Perswijn:
Zeer intens, kruiden, chocola en zwoelheid, breed en krachtig, diepte en intensiteit, warm en breed, maar heel drinkbaar toch ook, met zuren, zwarte bessen en frisheid, puur 18 punten

D’Arenberg The Footbolt Shiraz
(previously known as the old vines)

Voor het verhaal achter deze wijn moeten we terug naar grootvader Joseph Rowe Osborne. Geboren in 1852 en hij werd een man met een kleurrijk karakter en een veelvoud aan talenten. Joe was een lekenpriester, volksmenner en een actief politicus. Hoewel hij geen druppel dronk, ging hij in 1881 toch bij de Thomas Hardy & Sons Wine Company werken met de bedoeling in de toekomst directeur en partner te worden.

Joe was een vaste klant van de renbaan en kreeg als gokker de schuilnaam Mr. J. Rowen.“Footbolt” was een kastanjebruin veulen in 1898 geboren en gekocht voor 400 guineas, maar dat bedrag was al na 6 races terugverdiend. Verdere winsten van dit succesvol paard gaven Joe de mogelijkheid in 1912 al de Milton Vineyards voor zijn zoon Frank te kopen.Deze Footbolt Shiraz wordt nog steeds van druiven gemaakt van deze oude wijngaarden, bijna een eeuw oud. De druiven worden gekneusd door de oude “Demoisy Crusher” en geperst in de 19e eeuwse pers (Bromley & Tregoning). Na de gisting rijpt de wijn 18 maanden in deels nieuwe eikenhouten fusten (frans en amerikaans). De wijn wordt niet gefilterd en kan daardoor wat bezinksel bevatten.

Chester’s proefnotities:
De jonge Footbolt heeft een diep purperen kleur met een geur van rijpe moerbei en zwarte bessen. Verder chocolade, gedoogde pruimen en een lichte hint van specerijen waaronder kaneel. In zijn smaak openbaart de Footbolt een wonderlijk palet, dat veranderd met het ouderen. Deze Shiraz geeft tinten van zwarte olijven in een zoetere wereld van koffie en chocolade en een beetje munt. Met het verstrijken der jaren zullen de harde stoffen plaatsmaken voor elegante en rijpe tonen.

Drinkbaar van nu tot 20 jaar. Momenteel uitstekend bij stevige schotels met vlees of wild, bij gegrild vlees met krachtige sauzen. Decanteren is eigenlijk een vereiste.

D’Arenberg The High Trellis Cabernet Sauvignon

De High Trellis wijngaard heeft druiven geproduceerd sinds het einde van de 19e eeuw en werd zo genoemd omdat zijn wijnstokken de eerste waren in 1890 die boven kiehoogte werden gesnoeid. De laatste 40 jaar is de High Trellis Cabernet een wijn van grote klasse. De eerste keer dat er enkel van deze wijngaard wijn werd gemaakt ondere deze naam (1968) won de wijn al een van de meest begeerde prijzen, de Jimmy Watson Trophy (1969 Royal Melbourne Wine Show).

Zoals overal is ook hier deze Cabernet-sauvignon de laatste druif die geplukt wordt. Voor de gisting worden open vaten gebruikt, waarna ze in de oude 19e eeuwse pers zachtjes worden geperst. De rijping geschiedt in oudere franse en amerikaanse vaten.

D’Arenberg The Last Ditch Viognier

De bekende Master of Wine, Kit Stevens noemt de Viognier de Viagra voor de wijngaarden in de toekomst. Deze druivensoort is enorm populair in Australie sinds eind jaren negentig, speciaal voor zijn opmerkelijke karakter van abrikoos, perzik en bloesems.

De Viognier is een sterke druif. Niet alleen zal hij niet snel ziek zijn, ook voelt hij zich thuis op arme bodems (dan zoekt hij wel wat dieper) en een droge periode doet hem ook geen kwaad.

In 1995 rooiden wij de oude witte stokken van Palomino en Doradillo, die geen goed resultaat leverden. We plaatsten de nieuwe Viognier stokken op een plek langs een zijriviertje van Pedler’s Creek, bekend als ‘The Last Ditch’ (greppel,sloot).

De twee verschillende klonen van de Viognier sloegen goed aan en in 2004 plukten we rijpe druiven met de hand en na een kort verblijf in onze Demoisy werden de druiven geperst. De gisting geschiedde in nieuwe en gebruikte frans eiken barriques gedurende 2 maanden. Na een korte rust in tanks werd de wijn gebotteld.

Chester's Tasting Notes:
In its youth d’Arenberg’s The Last Ditch Viognier has a brilliant mid straw colour with lifted nectarine, white peach and apricot dominated aromas, as well as enveloping rose, ginger and fruit blossoms.
These also dominate the young palate where thick and viscous fruit showing rose, nectarine and white peaches develop into an unctuous long lasting palate showing ginger and spices. A very complex wine, offering a huge spectrum of flavours. After some bottle ageing d’Arenberg’s The Last Ditch Viognier should develop in colour to a richer bright gold.


Serveer de wijn niet te koud (8-12). Stevige wijn bij visgerechten, gevogelte en kalfsvlees.
 

D’Arenberg The Custodian Grenache

De basis voor deze wijn wordt gevormd door druiven van een kleine wijngaard die Joseph Rowe Osborne al in 1912 had gekocht. De Grenache was tot voor kort niet erg populair in Australië. De aandacht ging meer uit naar de Shiraz en de Cabernet. De Grenache was trouwens ook geen makkelijke druif en dat deed de meeste boeren besluiten er mee te stoppen.
Chester had in 1993 het prachtige idee in de regionale kranten te adverteren. Hij riep boeren op hun Grenache druiven aan hem te verkopen. Hij zou het dubbele betalen van wat ze nu bij handelshuizen kregen, mits het oude stokken waren en van een bepaalde bodem kwamen. De meeste boeren die hun oogst aan andere huizen verkochten hadden slechts kleine stukjes land met een opbrengst van 0,5 tot 3 ton per acre. Het resultaat was enorm en vele boeren reageerden.
Terwijl er ruimschoots nieuwe technieken zijn om wijn te maken blijft Chester vasthouden voor klassieke methoden voor zijn rode wijnen.
D’Arenberg mag wel gezien worden als de kampioen van de Grenache in de McLaren Vale. Chester is degene geweest die zich heeft ingezet voor de Grenache, vandaar de naam Custodian (bewaarder). Hoewel het wat moeilijk is, controleert Chester himself elk jaar de druiven op de verschillende perceeltjes, hij beslist wanneer er geplukt mag worden. De druiven ondergaan de klassieke d’Arenberg methode, dwz met (foottrading !!), dit om het sap op een rustige manier in kontakt te brengen met de schil. Na zachte persing rijpt de wijn in gedeeltelijk nieuwe vaten, Frans en Amerikaans.

Chester's Tasting Notes
As a young wine, the Custodian shows a dark ruby purple hued colour and distinctive rich ripe lifted plum, cherry and deep blackcurrant aromas on top of lighter lolly- like violet, musk and raspberry smells, the essences of Grenache. Touches of white pepper, tobacco, cinnamon and spice follow onto the medium to full-bodied juicy palate. The rich plum and sweet blackberry fruit flavours are lifted by gentle vanillin and coffee-mocha oak derived flavours and crunchy fine- grained fruit and oak tannins. After some bottle ageing the colour becomes red-brown and the young fruit scented aromas and flavours gradually transform into velvety rich, spicy, strawberry jam, creamy chocolate, earthy and smoky edged aromas.
This integration and complexity develops on the palate too, where the young tannin slowly falls away to reveal a seamless, soft sweet rolling middle palate mulberry and prune like fruit with tertiary biscuit, coffee and chewy old leather flavours before a long, soft, dry mouth filling fine acid finish.

Lekker bij geroosterd vlees, lam, indische gerechten en stoofschotels.


100% Adelaide Hills Chardonnay
Gedurende de zomermaanden liggen de hagedissen lekker in de wijngaard te zonnen en wachten daar op hun prooi. Tijdens de oogst gebeurt het dan ook meermalen dat de nietsvermoedende beestjes zich nestelen in de wagens met net geplukte druiven. Normaal gesproken zou dit hun dood betekenen, was het niet dat Chester Osborne voor de kneuzing zijn bijzonder aardige Demoisy (open-mouthed, rubber-toothed) gebruikt, waardoor de beestjes aan de dood kunnen ontsnappen, wel geschrokken, maar toch veilig in de struiken rondom de winery. Niet alleen voor de hagedissen is de Demoisy erg aardig, ook voor de Chardonnay druiven uit het koele klimaat van de Adelaide Hills.
Januari 2004 kenmerkte zich door koude, het was in 12 jaar niet meer zo koud geweest, maar Februari maakte dat ruimschoots goed. Voor de Lucky kozen we de druiven van telers in Longwood, Kuitpo en Ashton. Vanzelfsprekend met de hand geplukt (’s avonds) en daarna geselecteerd op kwaliteit en suikergehalte.
Onder leiding van Chester werd het fruit van elke wijngaard apart gehouden. Na kneuzing onder koude temperaturen (’s nachts) werden de druiven zachtjennnnns geperst, om enkel het sap te verkrijgen uit vrijwillige bijdrage. De gisting geschiedde in Frans eikenhouten vaten (40% nieuw, 30% 1 jaar, 30% 2 jaar. Na de gisting bleven de wijnen nog 9 maanden in het vat. Hierna werd nog eens een selectie gemaakt, zodat enkel het allerbeste werd gebruikt.

Het resultaat is prachtig. Een neus van peer, ananas, tropisch fruit, meloen, citrus en ‘sweet toasty’, wat ook in de smaak terugkomt met wat groene appels en wat vanille. 14,5% alc

Chester's Tasting Notes:
The nose is immediately inviting with volumes of gooseberries, tropical fruits, passionfruit, pineapplem guava, and the characteristic cool climate flowery, granny smith apples. Oaky spices, mainly nutmeg, are very well-integrated.

A full gooseberry and lush, tropical fruit taste starts and flows right through the palate, leaving a totally integrated spicy oak richness, and finally, a little granny smith, mineral and tropical fruit end.

The Hermit Crab
Deze blend van de twee “Grote Witte Hopen” is familie van de meest traditionele rode wijn van d’Arenberg, de d’Arry’s Original Shiraz/Grenache.
De Marsanne druif heeft zijn oorsprong in de noordelijke regio van het Rhônedal in Frankrijk. Hier krijgt deze wijn veel respect, vanwege zijn stevige en aromatische karakter. Meestal heeft deze wijn een vettig en donkergeel uiterlijk.

Waarom de naam Hermit Crab? Dit kleine hermietkreeftje leefde vroeger in de grote binnenzee, waar nu McLaren Vale is. De bodem in deze streek is arm met een onderlaag van vuursteen en veel kalk, gevormd door de vele schaal en schelpdieren die in deze binnenzee leefden.De hermietkreeft vormde het grootste deel van deze creaturen. Verder vind de Marsanne zichzelf in de Rhônestreek zich het best thuis in de buurt van de Hermitageberg
Bekend van de Hermitage wijnen. Ook de Viognier komt van oorsprong uit deze Franse streek. Osborne was de eerste die deze blend aandurfde en met succes!!!

Deze blend heeft een mooie brillante groengele kleur en hangt lekker in het glas. In de geur tropisch fruit, honing, mango en kruisbessen. De smaak is vrij stevig en dankzij het hoge alcoholpercentage (14,5), voel je de wijn ook heerlijk je mond en keel vullen. De nadronk is indrukwekkend en doet me denken aan heerlijke visgerechten. (Veel mineralen en wat ziltigheid).

De wijn is lekker bij stevige visgerechten, gevogelte en zelfs bij kalfsgerechten. Serveer deze wijn niet te koud, drink hem als een jonge rode wijn.
 

Bron: d'Arenberg - Coenecoop - Jacques Roos - Berny