Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Artikel in Perswijn

Volgens Sjoerd de Groot (Perswijn)

Bert & Ginette Eleveld: Leef je droom

Een wijnwinkel begin je niet zomaar zou je denken. Toch zijn Bert en Ginette Eleveld ‘zomaar’ aan dit avontuur begonnen. De geschiedenis van de winkel start al in 1918. Toen begon de grootvader van Bert in Steenwijk een winkel in vis en fruit. Toen blijkbaar een gebruikelijke combinatie. Elke volgende winkelier gaf zijn eigen draai aan de zaak. Wat in 1918 begon als een winkel in vis en fruit werd achtereenvolgens een winkel met fruit en (gesneden) groente, een groentewinkel en vervolgens een wijnwinkel.

Lichamelijke klachten

Bert en Ginette namen in 1978 officieel de groentewinkel over van de vader van Bert. Hij was in 1976 met pensioen gegaan. “Het was heel hard werken. Naast de groente hadden we natuurlijk de gesneden groente en de rauwkost. Die moet je elke dag vers snijden. We hebben altijd met heel veel plezier in de zaak gewerkt, maar in de loop van de tijd hebben we wel gemerkt dat het toch een zwaar bestaan is. Mijn knieën begonnen problemen te geven en ik kreeg ook een hoge bloeddruk. Dat was voor ons heel duidelijk een aanwijzing dat we iets anders moesten gaan doen.” De wijn had al in 1992 zijn intrede genomen in de winkel. Ginette, Française van geboorte, deed in dat jaar ook een wijncursus in Zwolle. Het besluit om volledig over te stappen werd genomen tijdens een vakantie in Kenia. “Overdag werd je overal lastig gevallen door verkopers. ’s Avonds was het niet veilig genoeg om op pad te gaan. Ik dacht dat het een vervelende vakantie zou worden, maar het gaf ons de tijd om na te denken. Toen ik terugkwam wist ik eigenlijk wat ik wilde en hoe de winkel er uit zou moeten zien. Vrienden uit alle hoeken en gaten boden hun diensten aan. Mensen wilden helpen schilderen, verbouwen en komen koken. Het heeft zo moeten zijn. Op de een of andere manier heeft ‘iets’ er voor gezorgd dat we een wijnwinkel startten. Zoveel is duidelijk.”

Huiskamergevoel

 Voor Bert was het vooral belangrijk dat de winkel een huiskamergevoel uit moest stralen. Het idee was dat het ook voor hen vooral leuk moest zijn om er te werken. “Tijdens onze vakantie kwam het idee om helemaal over te stappen op de wijn. Het idee was dat we dan minder zouden interen op ons vermogen. We wisten natuurlijk wat onze omzet was als groentewinkel. Ik had er op gerekend dat we als wijnwinkel zeker twintig duizend euro per jaar minder zouden gaan verdienen. Maar voor mijzelf was dat geen reden om het niet te doen. Als ik vanwege mijn gezondheid helemaal zou stoppen met werken dan zou het ons nog veel meer kosten. Dus dan liever minder verdienen met een wijnwinkel. Ik kon er altijd nog iets naast gaan doen.” In de praktijk bleek het echter heel anders te lopen. “Vanaf de eerste week was de wijnwinkel een succes. Al meteen was de omzet hoger dan vroeger. “Mensen nemen ons nu ook serieuzer dan eerst. Voorheen was de omzet van de wijn al de helft van het totaal. Nu merk je echter dat mensen met meer vertrouwen kijken naar wat we verkopen. Terwijl we toch niet heel andere wijnen verkopen.” Het huiskamergevoel is in ieder geval helemaal in orde. De winkel is een ruime zaak, maar de tafel in het midden trekt de aandacht. Vooral op zaterdag is dat het middelpunt van de winkel. Elke bezoeker krijgt  koffie of iets anders te drinken aangeboden en iedereen kan even komen zitten. Op tafel staan er dan ook wat dingen als kaas en worst om van te snoepen. Het is inderdaad net alsof je bij iemand thuis komt. Dat werkt heel goed. “Veel mensen komen even wat drinken, maar ze nemen allemaal wel wat mee. Soms is dat niet meteen op dat moment, maar dan zien we ze later wel weer terug. Het klinkt misschien gek, maar het gaat ons er niet om direct zoveel mogelijk wijn te verkopen. Het belangrijkste is de sfeer. ‘Leef je droom’ staat er op de muur, dat proberen we ook uit te dragen.”

Verschillende leveranciers

“In het begin werkten we met de wijnen van Geens. Dat was niet de beste keuze. We hadden toen nog niet zoveel kaas gegeten van de inkoop  van de wijnen. Het was al snel duidelijk dat de prijzen er laag waren, ook voor de bekende namen, maar de wijnen voldeden vaak niet aan de verwachtingen.” Daarna was er nog een andere strubbeling met een importeur. “Op een gegeven moment kochten we wijn bij een grotere leverancier. Toen bleek dat op een dag een vertegenwoordiger van dat bedrijf bij een van mijn klanten was langsgekomen. Ze leverden vanaf dat moment rechtstreeks. Ze verkopen nu, via verschillende kanalen aan particulieren, wijnwinkels en restaurants. Daar heb ik dan toch niets te zoeken als klant/wijnwinkelier?” Daarna kwam er dus een andere leverancier, DGS. Daar kopen Bert en Ginette nog steeds veel. “Naast DGS kopen we ook veel bij Coenecoop en Pallas. Wat wel grappig is dat er, nadat we voor de eerste keer in de finale van de wijnwinkelverkiezing zaten, er allerlei vertegenwoordigers van importeurs op de stoep stonden. Ook van mensen die eerst nog even de kat nog uit de boom wilden kijken toen we ook nog groente verkochten. Het grootste deel komt nog steeds van DGS, Coenecoop en Pallas. Maar we kopen ook wat wijn bij le Vin en Direct, Vinites,  Wijntransport en les Grands Chais de France. Ginette zou het liefste nooit ‘nee’ verkopen. Dus het assortiment bevat ook wat wijnen die niet zo hard lopen. Maar zolang het er niet teveel zijn moet dat ook kunnen.”

Wel of niet laten proeven?

Niemand zit te wachten op ambtelijke strubbelingen. Dat geldt natuurlijk ook voor Ginette en Bert. Toch was het in de eerste week dat ze open waren al raak merkte Bert. “Een ambtenaar vroeg me naar mijn vergunning. Naar mijn mening had ik die niet nodig omdat ik alleen wijn verkocht en geen sterke drank. Achteraf bleek dat correct, maar ik had hem ook wat te proeven aangeboden. En dat mocht niet. Vanaf dat moment heb ik niets meer laten proeven in de winkel, alleen ’s avonds en op inschrijving. Toen dook diezelfde ambtenaar op. Het was dan wel een besloten  proeverij op voorinschrijving, maar iedereen kon zich inschrijven en daarom vond de rechter dat het geen besloten proeverij was. Toen kregen we een boete van € 900,-. Een collega vlakbij heeft schriftelijke bevestiging van de gemeente dat hij elke dag wijn mag laten proeven. En dan mag het hier in Steenwijk zeker niet? Het lijkt op willekeur, maar ik denk eerder dat al die ambtenaren het zelf ook gewoon niet precies weten.” De zaak komt binnenkort voor. “Om het voor te laten komen moet je nog eens € 320,- griffierechten betalen. Maar nu wil ik graag zien hoe ver ik ermee komen. Een klant hoorde ervan en vond het onrechtvaardig. Hij is advocaat en hij heeft aangeboden om  ons pro deo te vertegenwoordigen. Ik zie de uitkomst dan ook met vertrouwen tegemoet.” Dat lijkt ons ook wel. Bij Bert en Ginette lijken de dingen goed uit te pakken. Op de een of andere manier lukt het dit charmante duo om de zaken voor elkaar te krijgen. Met af en toe een zetje in de rug van vrienden, familie en wat er verder nog meer is...

Eleveld, Oosterstraat 86, Steenwijk, 0521-512072, www.eleveldsteenwijk.nl

Top 5 van Bert Eleveld
“Let wel, dit zijn niet de wijnen die we het meeste verkopen. Maar wijnen die voor mijzelf bijzonder zijn en die ik, als de mogelijkheid zich voordoet, graag drink en aan mensen aanbeveel. Elke wijn heeft een heel eigen karakter maar daar reageert elke persoon ook weer anders op. Deze wijnen kan ik in ieder geval van harte aanbevelen.”

Chateau Musar, Bekaa Valley

“Ik proef elke keer wat anders in deze wijn, soms lijkt hij op Bordeaux, soms op Bourgogne maar hij kan me elke keer weer verrassen.” Heerlijk glas wijn, breed en stevig, bramen, zoethout, bosvruchten, lekker krachtig, toch ook voldoende frisheid en zuren en een beetje rijping na. Wat kaneel, drop en zoethout in de finale.
€ 34,50

Chateau de Panery, La Glacière, Côtes du Rhône
Heerlijk zachte en licht romige rosé, aardbeien, framboos, rode kersen, vol en stevig van smaak, niet te zwaar, ook goed in te zetten bij het eten, aangename lengte, heel smakelijk glas wijn. 
€ 8,-

Bergsig, Chardonnay, Breedekloof

“Dit drink ik soms liever dan Bourgogne. Het is mooi klassiek gemaakt.” Levendig, lekker stevig, wat boter en karamel, citrus, wat vanille, goed fruit ook, meloen, perzik, stevigheid en natuurlijk een vetje, maar de zuren houden de wijn heerlijk fris.

€ 9,50

Valpolicella Superiore
“Dit drink ik zo graag, het kost nog geen derde van een fles Amarone maar het geeft me bijna net zoveel plezier.” Donker, stevig, een tikje zwoel, rokerig en stevig, warm, bramen, pruimen, vijgen, enorme lengte en intensiteit, maar op het eind ook voldoende frisheid en wat sap, erg mooi.
vanaf € 10,00

Emiliana, Signos de Origen, La Vinilla, Casablanca valley
Een mooie mix van Chardonnay, Viognier, Roussanne en Marsanne. Een heerlijke wijn, goudgeel, abrikoos, honing, stevigheid, lengte, heel breed en stevig, een tikje dik en gelikt, tropisch, maar ook voldoende zuren, levendig en sappig, heel aantrekkelijk.
€ 15,50